η Oracle, η οποία είχε ζητήσει ως αποζημίωση $ 9 δισεκατομμύρια δολάρια, θα προχωρήσει σε έφεση της απόφασης.

1

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε υπέρ της Google την Πέμπτη, αναφορικά με υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων της Oracle. Η υπόθεση αφορούσε στη χρήση του λογισμικού Java, το οποίο επιτρέπει στους προγραμματιστές λογισμικού να δημιουργήσουν εφαρμογές Android.

Σύμφωνα με τους New York Times και την Wall Street Journal, η Oracle, η οποία είχε ζητήσει ως αποζημίωση $ 9 δισεκατομμύρια δολάρια, θα προχωρήσει σε έφεση της απόφασης.

Η διαφορά επικεντρώνεται στον κώδικα της Java και στις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών, που είναι γνωστές ως APIs, τις οποίες και επιτρέπουν τα προγράμματα λογισμικού, οι εφαρμογές και οι ιστοσελίδες γα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η Google υποστήριξε ότι η χρήση του κώδικα Java προστατευόταν από τους κανόνες της θεμιτής χρήσης και η εταιρεία δεν χρειάζεται να αγοράσει άδεια χρήσης για το λογισμικό ανοικτού κώδικα της Java. Υπενθυμίζεται ότι η Oracle είχε αποκτήσει τη Java όταν αγόρασε την Sun Micrososytems το 2010.

Το επιχείρημα της θεμιτής χρήσης ήταν η μοναδική επιλογή της Google, ενώ επισημαίνεται ότι οι υποθέσεις θεμιτής χρήσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτες όταν αφορούν πολύπλοκες, νέες τεχνολογίες.

Πηγή:
http://www.lawnet.gr/news/niki-tis-google-se-upo8esi-pneumatikon-dikaiomaton-gia-ti-xrisi-tis-java-se-efarmoges-android-35959.html